fredag 14 december 2012

Gott till jul kanske

Snickerskladdkaka
Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats )
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet
Detta behöver du:
ströbröd och smör till smörjning av form
4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning
Garnering : 2 dl salta jordnötter + 200 gram mjölkchoklad
vispgrädde till servering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )
Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.



Mjölkchokladfudge
Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Daimkladdkaka

Till en form på 20-22 cm behöver du :
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten.
Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.
Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan,
och fördela sedan den hackade daimen över .
Klar att serveras.

Kladdkaka med kokostopping
Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm. ( Detta är en dubbelsats )
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid ca 15 minuter.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet
Detta behöver du :
4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Toppingen :
75 gram smör
2 dl stösocker
1 1/2 dl grädde
1 dl sirap
ca100 – 15o gram kokos
ströbröd och matfett till smörjning av form
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 15-20 minuter.
Under tiden rör du ihop alla ingredienser till toppingen – utom kokos – i en kastrull på spisen.
låt sjuda upp i 7- 8 minuter, och vänd sist ner kokosen. Ta ut kakan från ugnen och bred över detta. OCh grädda i ytterligare 10 – 15 minuter ( ungefärdlig tid för kladdkakan i ugnen är 30 minuter. Sedan ska den stå till sig ett par timmar i kylen innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar