måndag 31 december 2012

Gott Nytt År......



Våran mysiga nyårskväll igår.
Vill önska er alla Gott Nytt År och sen tacka för att ni har läst min blogg. Detta kommer att vara sista inlägget här på bloggen har jag bestämt. Så känns det just nu iaf. Kanske det kan komma nått inlägg ibland, det får vi se då isf. Men finns ju både på facebook & Instagram så det får räcka just nu. Ta hand om varandra. Puss & Kram 





söndag 30 december 2012

Vintips och annat gott.



Kvällens middag igår.
Gjorde italiensk potatiskaka, oxfile, sparris och hemmagjord bea. Sååå gott!! Och till det drack vi ett super gott vin som jag verkligen kan rekommendera.

Nederburg Manor House Shiraz Mourvedre 109:- Ett fruktigt och smakrikt röd vin. Som passar till lamm, nötkött och viltkött.

Sen kollade vi på film "mörkt vatten" den var usel!! Inget att rekommendera. Och det är ju bara skit på tv med. Så få se vad det blir idag, ännu en dålig film??




Ikväll kör vi nyårsafton men det vet ni väl redan. Fick tag på havskräftor på Willys och dom är super goda!!!  
Skulle nog ha köpt alla hinkar. Så räkor, havskräftor, heta räkor, bröd och bubbel såklart. 
Sen är det slut på allt firande för ett tag framåt.

Har även funderat på att lägga av med bloggandet, känner ibland att det både tar en del tid och ibland vet jag inte ens vad jag ska skriva om. Men sen ibland finns det massor med ideer att skriva ner. Den är ju lite som en dagbok för mig. Så vi får se hur jag gör. 

Önskar er en fin dag......

lördag 29 december 2012

Kvällen igår


Kvällen började på bion då vi såg "Mammas Pojkar" vi tyckte att filmen var så där. Eftyersom jag tyckte att bröllopsfotografen var jätte bra och rolig, så trodde jag att denna skulle vara lika rolig. Men nej det var den inte enligt oss. Samma regissör har gjort filmerna.

Efter filmen gick vi till Grand och Lobbybaren för en öl innan maten, då vi hade bord kl 20 och klockan var bara halv åtta.


Kvällens vin El Coto.
Mycket gott till maten.
Ett lite kraftigare vin.


3 olika såser fick man, jag fick bbq sås, aioli
och bea till min oxfile.
Johan lika utom bea, han fick vitlöksvinegret till sin lammfile.


Min mat, oxfile.
Maten igår var suberb, kan varmt rekommendera att gå dit och äta.Man får in ett sånt fat och så får man steka sin köttbit/fisk själv. Stenen är 360-370 grader het och håller sig varm i ca 1 timme. Så man kan äta länge. Så skär man skivor av sitt kött och steker i omgångar. Även grönsakerna kan man steka på.
Så dit kommer vi absolut gå fler gånger. Och roligt att testa något nytt. Har varit på Akropolis dom flesta gånger vi ätit ute, men ville ha något annat nu fast jag gillar ju Akropolis med väldigt mycket.


Johans mat, lammfile.
Efter maten sen gick vi till Selmas och tog en öl innan vi ringde taxi hem. Så en tidig kväll blev det. Skönt!!! Haha nu fick vi allt vuxen poäng =)) Hem och tittade på Snabba Cash 2, tyckte inte att den heller var bra. Tyckte inte om den första heller. 
Idag tog vi sen en promenad in till stan och hämtade bilen. Och körde lite massage efter det. Sen kom lillbusen hem. Potatiskakan är ute för kylning till kvällens middag. Och det blir nog nån film med till kvällen. Önskar er en fin kväll. 

fredag 28 december 2012

Nyår i dagarna 3

Haft en ute dag på förmiddagen, det blev en liten promenad, pulkaåkning och bära in pellets. Nu har vi storhandlat och snart blir det bad innan bion och middagen ute. Ska bli så mysigt. Imorgon ska vi laga oxfile och italiensk potatiskaka, hemmagjord bea och på söndag skaldjursfrossa. Blir lite som nyår varje dag i 3 dagar. Jobbar man natt på nyår får man piffa /lyxa till andra dagar istället. Så på söndag skålar vi in det nya året med lite bubbel =)) haha

Älskar att vara i pulkabacken och åka fort.
Vågade mig på och åka idag jag med.
Nu har Albin blivit hämtad av mormor och morfar och ska vara där i natt. Får mysa med dom lite.


Sen blev det promenad runt kvarteret och hem genom skogen.
På söndag tar vi nog en dagstur till stugan och grillar korv. Hade tänkt åka dit och vara där i 4 dagar nu när jag tagit ledigt men bestämde att vi blir hemma istället.


Albin grejar lite medan vi bär in pellets.

torsdag 27 december 2012

Köpte mig en nyårspresent......



Boken alla pratar om!!

Beskrivning:
Fifty Shades of Grey - nu på svenska! Femtio nyanser av honom av E L James har slagit världen med häpnad. Det är en erotisk bästsäljare som har hamnat etta på topplistor i flera länder och blivit en stor favorit bland miljontals läsare. Missa inte 50 nyanser av honom - årets hetaste bok! Romantisk, befriande och fullkomligt beroendeframkallande.E L James trilogi slog ner som en bomb när den publicerades. Efter bara sex veckor i bokhandeln hade 10 miljoner böcker sålts i USA och succén fortsätter utomlands där 37 länder har köpt rättigheterna. Dessutom ska böckerna filmatiseras. E L James utforskning av sexuellt maktspel är chick lit med feministiska förtecken.
Var på stan idag efter en liten present till Johan då han har namnsdag idag, så köpte jag mig en present till nyår. Har jag något att läsa på natten. Köpte även en ny outfit till morgondagens date. Ser framemot våran kväll imorgon med film och sen middag på Black Rock Grill, dom har en specialkväll imorgon. Med många sittningar och sen passade det så bra med en tidig filmvisning på filmen "mammas pojkar". Brukar inte gå ihop med både film och middag här i stan. Har bara hört bra om dom så det ska bli spännande att grilla sin egen köttbit. =))


Namnsdags present!! Johan fick en
1 timmes massage på Kon Thai
massage & spa.


Albin har varit på fyrhjulingstur medan jag var på stan.
Johan ska ut med grabbarna på em och åka fyrhjuling, så då ska jag och Albin leka med play-doh och annat pyssel tänkte jag. Ha en mysdag helt enkelt. Gjorde en del fynd på kupolen igår. Köpte kläder till kommande storlek till Albins garderob. Slit och släng kläder till dagis, för det går åt med mjuka/ sköna/oömma kläder där. Då brukar jag jämt passa på att handla det på rean.
Hittade även en ny mobil, är så nöjd med min nya vita Iphone 4 S 16 GB. Lite mer finesser än min gamla trea. Tar väl ett tag att lära sig allt. Och denna ska jag vara väldigt rädd om.

tisdag 25 december 2012

Mina julklappar

Fick julklappar av fina vännen Annelie. 
Fick ett dalahäst halsband, fin tavla om vänskap, body lotion, tunika och kolapåse. Sen fick vi dalahästar av morbror med familj. Albin fick massor av julklappar, kläder,filmer, leksaker. Julen var stillsam och mysig. Godmat i massor så nu rullar vi fram till det nya året.

En svart och vit häst i porslin. Så fina.

Och så min roliga sambo. Men hade iaf slagit in den i glossyboxen. 
Det som är lite tråkigt är att jag tappade min mobil i trappen igår när jag skulle gå och lägga mig. Sprucket glas över hela displayen, har ju varit små sprickor länge men nu blev det över hela. Och den går ej att öppna.
Skulle köpa en ny om några månader men nu får det bli ett köp tidigare. Kanske drar till kupolen efter jobbet imorgon redan. Känner mig lost utan mobil.

lördag 22 december 2012

Pyssel och god jul



Julpyssel på förskolan. Så söt!!
Albin hade med sig massa pyssel hem från förskolan igår. Roligt och så sött. Kul nu är man en mamma som ska spara på allt som han gör, precis som min mamma gjorde. Kan fortfarande få massa grejer som hon hittar här och där som man har gjort genom åren. Då förut tyckte man bara att det var pinsamt när hon skulle pynta med alla knasiga saker man gjort. Haha, och nu kommer jag bli likadan!!!

Busig tomte som helst inte vill bli fotad.
Känner att det är dax för några dagars ledighet från bloggen. Jobbar och samtidigt ska man fira jul här och där och massa annat man ska greja med. Så nu önskar jag er God Jul och så hörs vi om några dagar. Hoppas ni får en fin och mysig jul allihopa. Kanske tomten kommer med fina paket. Undrar om jag varit snäll???? Puss & Kram

torsdag 20 december 2012

Ute och inne dag



Idag kom vi iaf ut, det blev en tur med boben, fyllde på mat och fåglarna (även rådjuren äter det) promenad runt kvarteret och lite skottning med Albins alldeles egna snöskyffel. Riktigt skönt ute idag faktiskt.
Mysig dag. Skönt att bara vara idag, med allt stress man har haft annars varje dag.

Det var dags att fylla i boken "liten blir stor" som jag köpte förra året. Födelsedagsboken upp till 18 år.
Han fick måla i ett konstverk när han ändå höll på med vattenfärger. En mysig och rolig bok att läsa sen när han blir äldre. Vi gick även igenom fotoalbumet från hans dop och när han var bebis och det tyckte han var roligt, skrattade så gott och vissa bilder. Så då kom jag på att beställa/framkalla lite bilder. Är så dålig på att ta vara på bilderna jag tar. Men nu har vi klickat hem några att sätta i hans album.


Har man ingen gran att hänga kulor i så får man hitta ett annat sätt, så jag och Albin fyllde mega stort glasvas med massa kulor och annat krims krams. Är rätt nöjd. Diskusionen om gran är vi väl inte klara med än.
Men denna kan jag nöja mig med faktiskt. Får väl hoppas att farmor och farfar har gran då vi ska fira lite jul där på söndag med Anders och hans flickor då inte dom 3 kan vara med oss på julafton.



Tomtefudge

Tomtefudge

Dom här ska vara grymt goda, har jag hört. Så nästa år eller till nyår kanske jag gör dessa.

10st skumtomtar, 150 gr vit choklad, 50 gr smör,
2 dl strösocker, 1 dl grädde..... 
Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen. Blanda skumtomtar, smör, socker o grädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt koka på svag värme ca 10min under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen, o fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x25cm. Låt stelna och skär upp i små bitar....

Här blev det lite mer födelsedags firande igår med gänget från finnäset. Albin fick ett riddartält och en pistol som lyser i olika färger. Känner nu att vi måste börja med nya sovrummet , så Albin kan få vårat gamla sovrum . Plats med alla leksaker så slipper vi allt i vardagsrummet. 
Idag ska vi bara vara och leka, åka bob, måla med vattenfärger och kanske ta ett bubbelbad.............


onsdag 19 december 2012

Glossybox * 2

Nu är Decemberboxen och nyårsboxen här. Är jätte nöjd med båda. Och allting var helt, har sett att vissas
ögonskuggor har blivit krossade.

Silverbox och guldbox
Lyxigare denna gång.


 Decemberbovens innehåll
1: la sultane de saba ginger green tea body lotion 40 ml
2: Anatomicals duschcreme 150 ml
3: So Susan ögonskugge palett med 3 färger
4: Zoya nagellack
5: Aco färgad dagcreme 20 ml
6: 2 månaders gratis viaplay


Nyårsboxens innehåll, var bara orginalprodukter (fullstora)
Kostade 239:- Men är värd 1012:-
1: BM Beaty Mascara
2:Kryolan läppglans
3: Nails Inc nagellack
4: Nyx palett med ögonskuggor och läppstift/läppglans
5: ModelCo  cheek+lip färg till kinder och läppar

Så nog kommer jag glittra fint på nyårs natten på jobbet.







Sen kom det paket från Beatybay( england)
Opi nagellack.
Kanske ska öppna egen nagellacks salong här på Lustikull, då jag har nagellack i alla färger och nyanser.
Men jag är riktigt nöjd med allt.

Lite nytt till alla...

Årets julgran ??
Tror jag lär ringa och övertala Johan om gran i år, senast igår sa jag till han att vi skippar gran. Kände att det inte fanns tid eller ork till att skaffa, men nu har jag sett såååå fina granar utanför affärn när vi var och storhandlade.

Var till kupolen igår och shoppade lite, Johan skulle till biltema så jag och Albin haka på. Fick tag på en långkofta från Indiska och en tunika på H&M. Nya the muggar blev det också från Indiska. 
MANIYA XL mugg svart
Johans mugg.
Min mugg.
Så nu kan vi ha temys på kvällarna =) Gjorde te frukost i morse och invigde muggen. Är nöjd med både storleken och mönstret. Hade ju svårt att välja vilken jag skulle ta, tog nog en halvtimme att bestämma sig. Hade så fina muggar i alla möjliga mönster.
MARY kofta grå
Jätte skön.
Nu väntar jag på att  posten ska komma, ivrig på glossyboxarna!!! Mina vänner har ju fått sina,gahh. Hoppas hoppas att mina kommer idag.

Ikea hög matstol 
Albin med sin nya matstol, tycker han blev stora killen. Och han gillar stolen som bara den. 
Kul och sen passar det kanon till vårat matbord. Så alla nöjda och glada.

Och nu blev det julafton här, brevbäraren ringde på dörren med tre paket till mig. 2 från glossybox och ett från beatybay, Blir alldeles tårögd och glad, hahaha !!! Vad knasig jag blev nu då!!!
Whoop whoop
Hörs senare med innehållet.

Morotsrulltårta

Morotsrulltårta
Var till Lina på gofika i måndags och fick smaka på nå helt makalöst god morotsrulltårta. Så det ska bakas till julafton och tas med till mamma som efterätt/fika till kaffet. Nu ska det storhandlas och vi hörs nog senare.



Ingredienser

3 ägg
2 dl socker
2 st fint rivna morötter
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära

Glasyr:
60 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
4 dl floursocker
1 tsk vaniljsocker
Skal & saft av 1 st lime

Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan i de rivna morötterna.
Blanda de torra ingredienserna noga i en skål och sikta ner i äggsmeten och rör sedan om försiktigt.
Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna och grädda den på nedre delen av ugnen i ca 6 min. Ta ut kakan och strö över socker och lägg på ett nytt bakplåtspapper och vänd kakan.

Glasyr:
Börja med att vispa smör och philadelphiaosten krämigt. Sikta i floursocker och vaniljsockret och rör om. Sist häller du i skalet och saften av limen och rör runt till en jämn och krämig glasyr. Bred sedan ett jämt lager över kakan och rulla ihop till en rulltårta.

måndag 17 december 2012

2 årskalas




Hälften av fikat hade räckt åt oss. Men nu föll ju några gäster bort, som kommer andra dagar istället. Albi fick jätte fina presenter igår. Av oss fick han matstol, snow racer, kläder, vattenfärger. Av gammelmormor pengar. Pengar och duplo av mormor och morfar. Bil och bok av farmor och farfar. Radiostyrd bil av morbror m familj. Han fick även duplo av min vän Lina. En liten kille somnade tidigt både nöjd och glad. Men vaknade även tidigt i morse, typ 04.50 pip!!!! Gäsp


Hipp Hipp Hurra För våran Albin idag!!!!!
Helgen gick så förbannat fort, man vilade inte upp sig direkt i helgen. 40 årsfesten var trevlig, maten super god. Dom bjöd på thaimat, smörgåstårta och vanlig tårta. Trubaduren spelade inte speciellt bra musik, man hade kunnat tro att "födelsedagsbarnet" var 60 år. Var typ den musiken ibland. 

Idag har jag och Albin varit och fikat/gratulerat vännen Lina som fyller 28 år idag. Hipp Hipp Hurra......
Snart blir det tv och serien "Morden i Sandhamn" sen efter det är det nog dax att inta sängen. 

lördag 15 december 2012

Inte riktigt som Leilas




Hade kunnat sova hela dagen och det kanske hade varit bättre med. Bakningen gick väl så där. Jag ska ju jämt och ständigt testa nya saker och jag prov bakar aldrig. Men nu får det duga, har varken ork eller tid att göra nya saker. Antingen gillar dom det jag bakat eller inte. 
Nej laga mat är nog mer min grej, det brukar för det mesta bli bra. 
Ska nog hålla mig till det i fortsättningen och andra kan baka.

Och så vankas det för fest ikväll, kommer nog inte vara den piggaste där och säkert inte Johan heller. 
Lite lunch och vila får det bli nu!! 
Ha en snöig bra dag!!! Kram 

fredag 14 december 2012

Kvällsmys med Abi



Ljus överallt.även på toa!! Mys
Har städat, tvättat några maskiner, burit in ved och även kollat på veckans greys avsnitt och en film innan grabbarna kom hem från jobb/förskola. Riktigt nöjd och glad  Blev inte sämre när Johan sa att han hade en underbar sambo och hade hittat så rätt, mer sånt vill vi tjejer höra eller hur!!!  Johan fick sitt paket från Kina idag (aliexpress) så nu väntar jag ivrigt på min väska. Nu blir det Diggiloo och får se om jag orkar se en film också eller om det blir sängen.



Albin fick välja själv vad han ville göra ikväll efter vi skjutsat Johan ner på stan. Så det blev bad, bästa han vet. Det plaskas ordentligt i badet, blött från golv till tak. Sen blev det några avsnitt av Tinga tinga sagor och Riddare Micke. Har spelat in från tv några få avsnitt så dom ska tittas på varje dag. Hur många gånger kan man se samma sak???
Önskar er en fortsatt mysig kväll............

Gott till jul kanske

Snickerskladdkaka
Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats )
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet
Detta behöver du:
ströbröd och smör till smörjning av form
4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning
Garnering : 2 dl salta jordnötter + 200 gram mjölkchoklad
vispgrädde till servering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )
Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.



Mjölkchokladfudge
Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Daimkladdkaka

Till en form på 20-22 cm behöver du :
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten.
Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.
Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan,
och fördela sedan den hackade daimen över .
Klar att serveras.

Kladdkaka med kokostopping
Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm. ( Detta är en dubbelsats )
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid ca 15 minuter.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet
Detta behöver du :
4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Toppingen :
75 gram smör
2 dl stösocker
1 1/2 dl grädde
1 dl sirap
ca100 – 15o gram kokos
ströbröd och matfett till smörjning av form
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 15-20 minuter.
Under tiden rör du ihop alla ingredienser till toppingen – utom kokos – i en kastrull på spisen.
låt sjuda upp i 7- 8 minuter, och vänd sist ner kokosen. Ta ut kakan från ugnen och bred över detta. OCh grädda i ytterligare 10 – 15 minuter ( ungefärdlig tid för kladdkakan i ugnen är 30 minuter. Sedan ska den stå till sig ett par timmar i kylen innan servering.

torsdag 13 december 2012

Blandad kompott

Ciaté - Velvet Manicure
Sugen att testa nagellacket!!
Färgen heter mink cashmere, snygg färg.

Velvet manicure är ett set från Ciate med nagellack och pulver som strös över den målade nageln för att få en yta som sammet. Sist kom dom med caviar manicure, ett set med nagellack och pärlor som man strör över målade nageln. Skulle vilja testa det med. Har nån testat dessa??? Skulle inte det kunna vara med i glossyboxen nångång??

Ciaté - Caviar Manicure
Lite annorlunda, men fränt tycker jag.


Var smått illamående ikväll, tror det kom från "ingen sömn" typ och trött som attan syndrom. Trodde jag skulle somna på vägen till jobbet. Tur att det är en del starka helljus ute på vägarna. Var även in och köpte blodsocker höjande godis, så nu känner jag mig betydligt bättre. Ska ju hålla mig vaken mucho timmar till, men sen imorgon kväll blir det Albinmys. Få se hur länge han blir och skruttar, men fram till 20 får han se på sina program. Sen blir det mina program, tänkte se Diggiloo showen iaf. Om jag håller mig vaken så länge!!!Är lite sugen att se den live, så bäst att titta om det är något för mig.
Men först ska hela huset städas, Johan slutar tidigare och hämtar Albin på förskolan så då slipper jag det. Ja och våran söta pepparkaksgubbe är väldigt mammig och pappig för tillfället. Hm vi hann in på avdelningen och fast det var lite skymd ljus så fick albin syn på oss och blev ledsen. Hade våra aningar om att det skulle ske. Så han skippade sången och valde Johans famn istället lille plutten.


Lördagens bakning.
Även doppade marshmallows blir det.
Ska försöka mig på och göra cupcakes på lördag, blir dock inte lika många varianter och inte lika fina heller. men högst personligare säkerligen. Sen hoppas jag att detta årets bakning är avklarad!!!

Dekoration till godis och cupcakes.
Nu känner jag att det är dax att fylla på blodsocker höjande medel, annars är john blund här snabbare än tänkt!!! God natt gott folk, kraaaaaam

Ingen ro ingen vila här inte........

Har så mycket i huvudet och fullt upp så jag har glömt att jag satt på kaffe. Så bryggaren har stått färdig i 30 minuter, tyckte att jag var himla kaffesugen när bulldegen skulle jäsa. Saffransbullar och julköttbullar på agendan nu idag innan luciafirande kl 14.30 på förskolan.

Dessa bakas nu!!!


Saffransbullar
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

 Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)
Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.


Även en grymt god gubbröra hör till julbordet!
 

 

Gubbröra

INGREDIENSER

 4 portioner
 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda ihop allt och garnera med äggen.