Boeuf bourgogne |
Recept för 4 port
ca 1 kilo grytbitar av nöt
smör att steka i
ca 150 g små steklökar
ca 100 g sidfläsk
1/2 pkt bacon
150 g champinjoner
2 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk timjan
salt & peppar
5 dl rött vin
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
smör att steka i
ca 150 g små steklökar
ca 100 g sidfläsk
1/2 pkt bacon
150 g champinjoner
2 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk timjan
salt & peppar
5 dl rött vin
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Bryn köttet i en gryta. Skala löken, skär bacon och sidfläsk i små bitar, skär champinjonerna i kvartar och låt dem fräsa med. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och vatten så det täcker köttet. Smula ner buljongtärningen, lägg i lagerblad och kryddor och pressa i vitlöken. Salta & peppra. Låt sedan stå och puttra på ganska svag värme i 1 1/2 timma, minst. Provsmaka köttet och låt det ev puttra lite till. Det ska vara mört!
Blomkåls & palsternackspuré
1 stort blomkålshuvud
2 stora palsternackor
50 g smör
1/2 – 1 dl grädde
salt
2 stora palsternackor
50 g smör
1/2 – 1 dl grädde
salt
Skär blomkålen i mindre bucketter och palsternackan i bitar. Koka i saltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av vattnet ordentligt. Lägg i smöret och låt smälta. Tillsätt lite av grädden och mixa med stavmixer till puré. Tillsätt ev lite till grädde men akta så det inte blir för löst. Smaka av med ganska mkt salt.
Servera den mustiga grytan med blomkåls & palsternackspurén och gärna ett glas rött. Husmanskost som vardagslyx!
Ikväll blir det familjemys och jag tror alla tre somnar nog rätt tidigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar