tisdag 23 september 2014

Daimbiskvier

Hej och hå vad längesen jag var inne på bloggen. Har varit både skönt att inte ha skrivit samtidigt som jag kanske har saknat det lite med.
Denna förmiddag har jag bakat biskvier, trodde att det var svårt men det var galet enkelt!! Dom blev väl inte nå snygga, men det gör inget tycker.



Bottnar:
300 g mandelmassa
1 3/4 dl socker
2 st äggvitor (spara äggulorna!)
Dajmsmörkräm:
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kokande vatten
4 st dubbeldajm, grovt hackade
Dekorering:
250 g ljus choklad
1 msk rapsolja
1 st dubbeldajm, fint hackad
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan grovt och vispa samman vispa äggvitan och sockret, gärna med elvisp.
3. Klicka eller spritsa ut bottnarna på en plåt klädda med bakplåtspapper. 20-25 stycken rundlar. Tänk på att dom flyter ut lite i ugnen.
4. Grädda i 15-25 min tills de fått lite gyllene färg. Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dom från bakplåtspappret och lägger dom med bottensidan uppåt (så att dom får torka lite på andra sidan). (Jag la mina på en handduk.)
5. Dajmsmörkräm: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor fluffigt. Häll sen i det kokande vattnet och fortsätt att vispa. Vänd sedan ner den grovt hackade dajmen i smörkrämen. 
6. Spritsa eller klicka ut smörkrämen på bottnarna.
7. Ta sen en kniv eller baksidan av en sked och släta till och forma smörkrämen. Ställ sen in dom i frysen under tiden du förbereder chokladen.
8. Smält ca 2/3 av chokladen i micron (30 sek åt gången och rör om mellanåt). Hacka den sista tredjedelen av chokladen och ha i en skål tillsammans med oljan.
9. När chokladen i micron är helt smält, häll den över resterande choklad och rör om. På så vis blir chokladen tempererad och håller sig bättre i rumstemperatur.
10. Ta fram biskvierna från frysen och doppa dom i den smälta chokladen (dra av överflödig choklad på kanten om det behövs) och strö över lite finhackad dajm. Låt stelna i kylen en stund om det behövs.


Receptet är från (Bambi på Femme)

måndag 14 april 2014

Tar En Paus....



Kommer att ta en paus från bloggandet, har tappat inspirationen till att skriva. Vi får se om den kommer tillbaka. Önskar er en fin påskvecka!!  Puss & Kram


torsdag 10 april 2014

Gofika



Våran lille buse är nog den mest tjåligaste ungen. Om ni tycker att Johan pratar mycket så är det ingenting i jämförelse mot vad Albin pratar.
Idag får vi eftermiddags besök av mormor och morfar, annars har vi inget planerat. Så skönt!! Jag ska fundera vidare på mina glasinköp, har hittat på Ikea med som ser fina ut iaf på dataskärmen. Har spanat in på tradera med, ett par riktigt snygga men då darar det iväg och blir lite dyrare. Inte lätt när man är så velig. Men nya blir det iaf, det är bestämt av både mig och Johan.




Denna paj med vitchokladmousse är himla god!!

 

Pajdeg
  1. 3,5 dl mandelmjöl
  2. 60 gram smör
  3. 1 msk fiberhusk
  4. valfri sötning motsvarande sötman från 1,5 msk socker
  5. 1 krm salt
  6. 2 äggulor
  7. 2 msk grädde
Fyllning
  1. 2 dl vispgrädde
  2. 1 dl kesella 10%
  3. 150 gram vit choklad
  4. 2 äggulor
  5. 8-10 jordgubbar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Tryck ut i smord pajform, gärna en med löstagbar botten.
  3. Grädda pajskalet i 10 minuter. Låt sedan svalna.
  4. Gör sedan fyllningen. Smält chokladen i vattenbad, låt sedan svalna lite. Vispa upp äggulorna och vispa ner i chokladsmeten, lite i taget. Rör slätt.
  5. Vispa grädde, men inte för hårt. Rör ner kesellan. Blanda ner lite grädde/kesella i chokladsmeten, och sedan lite till och till sist blanda ner allt i grädden/kesellan. Vänd ihop allt. (inte vispa!)
  6. Fyll det avsvalnade pajskalet med moussen och ställ kallt i 2-3 timmar. Garnera med jordgubbar vid servering. Mums




onsdag 9 april 2014

Chokladbollar och glas



Här hos oss är det innemys, har då ingen lust att gå ut över huvudtaget. Men är det skitvädret så är min shoppinglust ännu starkare än vanligt. Och nu har jag fått mani på glas, är det tantvarning på denna kommande 40 åring????? 

Min hjälpreda i köket, han åt fler än han rullade, haha. 



Funderar på dessa, är så trött på våra glas nu. Har fått dille på smala fot på glasen. Och på våra champagne glas är det grövre fot som jag inte alls gillar. Så vad tycker ni hiss eller diss?? Har ni tips på andra glas som ej kostar skjortan?? 

Carnito tacos


Carnito tacos var grymt gott och det måste ni bara testa!! Mangosalsa, guacamole och riven ost till hade. Mums


4 port

1 kg fläskkarré utan ben
2 msk kryddmix
1 lime
1 apelsin
1 msk soya
1 tsk spiskummin
5 vitlöksklyftor
1/2 liter Coca-Cola 

Kryddmix:
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar 
1 tsk vitpeppar 
1 msk svartpeppar 
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt


Skär köttet i små bitar. Massera in 2 msk av kryddmixen och även spiskummin. Pressa över lime och apelsin saften och häll över soya. Finhacka vitlök och blanda allt noga. Låt marinera minst 1 timme eller över natten. Jag tog ca 7 timmar. 
Ta upp köttet och stek på hög värme i en gryta. Häll över marinaden också, rör om och häll i Coca-Cola så det täcker köttet. Små koka i minst 2 timmar under lock. Fyll på med coca cola vartefter det kokar ner. Ta bort locket mot slutet tills vätskan kokat in. Finfördela köttet i små trådiga bitar (som pulled pork) 
Servera köttet med det tillbehör ni vill och tortillabröd. Smaklig spis!!!! 

torsdag 3 april 2014

Krämig ajvarkyckling



Dagens middag och såsen blev så himla god!!

4 port:

4 kycklingfileer
salt & peppar
kycklingkrydda
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl ajvar relish
gnutta med soya
persilja

Stek fileerna så dom får fin färg, krydda med salt, peppar och kycklingkrydda. Blanda sedan dom andra ingredienserna och häll över kycklingen. Låt sedan puttra under lock tills köttet är klart.



Imorgon åker semester kläderna fram, för vi drar iväg på "all inclusive" till playa del sörvik!! Vet inte riktigt vad jag ska ha på mig. Men denna följer med iaf. Johan funderar på speedos, hahahaha


Solhatt från Åhlens 99 :-

onsdag 2 april 2014

Kaviartorsk



Kvällens middag fick bli en enkel torskrätt som var godare än jag hade trott. Tyvärr så glöm,de jag fota den efter jag tog ut den från ugnen. Jag ogillar blek mat och det här var nog det blekaste jag sett på länge, så det fick bli broccoli/blomkålsmos till. Ja inte det så färgglatt heller, haha

Kaviartorsk:
400 g torskfile
2 dl creme fraiche
1-2 dl grädde
1/2 gul lök hackad
1/2  dl kaviar
1/2 dl dill
salt och peppar och lite pressad citron

Lägg torsken i en ugnsform, blanda alla ingredienser och häll över fisken. In i ugnen i ca 25-30 minuter på 225 grader.


Ja vi slog till med en 1 April skämt igår och rätt många gick på det, trots att vi redan igår skrev att det var ett skämt på loggen så har grattis hälsningar fortsatt komma idag/ikväll. Så jag var tvungen att ta bort det från loggen. Så när vi väl gifter oss är det väl ingen som tror oss, haha!! 

måndag 31 mars 2014

God morgon!!



Frukostmys med Albin denna morgon, har knappt sett grabbarna i helgen. Och helgen tyckte jag bara sprang förbi i himla fart.
Denna vecka är jag sugen att testa lite nya maträtter. Och så är jag sugen på grillat, doftade grillat överrallt i helgen och kändes som alla grillade utom vi!!! Är även sugen på skaldjur igen, har både havskräftor och räkor i frysen. Så får se vad denna vecka bjuder på matfronten. Och sen vill jag få färdigt sovrummet, lite belysning kvar att fixa där inne. Så ett tredje besök på Mio väntar och ev även Em.
Nu ska lite tradera paket fixas och annat fix innan förskola/jobb.
Ha en fin måndag!!
 



lördag 29 mars 2014

Glossybox Mars




Dax för den rosa godis asken igen, alltid lika spännande vad den innehåller.



Denna gång innehöll glossyboxen:
1: Models Own nagellack
2: Panos Emporio deospray
3: Stylage läppbalsam
4: Mitchell and Peach body cream
5: Egyptian Magic universal kräm
6: Busby ansiktskräm

Mycket nöjd med denna box, Panos doft doftar ljuvligt!! Ansiktskrämen kommer nog att följa med till London. Toppen med små förpackningar och dom blir ju perfekta till resan.



Ett rosa hjärta till sovrummet, vet inte riktig vart i sovrummet den hamnar eller om jag även måste köpa en till.
Grabbarna är inte hemma denna kväll, Johan är på 40 årsfest och eftersom Johan ville ha sovmorgon och jag jobbar hela dagen, så fick Albin redan ikväll åka till farmor/farfar istället för att jag ska skjutsa honom imorgon bitti. Misstänker att jag får vara chaufför i natt..........
 

fredag 28 mars 2014

Kvällen igår




Rostat knäckebröd, fröknäcke och 2 olika smör till äta innan skaldjuren kom in.



100 g färska räkor med aioli, rhode island sås, rostat knäckebröd



1/2 hummer med aioli, baguett och västerbottenost



4 glas champagne hann vi att sippa på under kvällen innan det var dags att cykla hemåt.
Vi slog till med räkor och hummer igår
Vi hade bokat bord till kl 18 och det var tur, för i Lobbybaren var et redan fullt när vi kom dit 17.30 och fick stå i baren, så ska man dit på bara champagnebaren så var i tid. Även restaurangen var fullsatt igår, kul. Såg även att den 2 April är det whiskeybar, nyhet!! Ifall nån dricker whiskey och är sugen att testa.
Så vilka champagne sorter testade vi igår:
1. Louis Roederer
Smak: elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och bra längd. Mycket god.
2. Philipponnat Rose
Smak: frisk, fräsch smak av vinteräpplen, citrus, mineral, röda bär, krusbär, vita päron. Mycket god.
3. Cono Sur Brut Sparkling (mousserande vin)
Smak: medelfylligt, torrt med bra friskhet och lång eftersmak. Inte lika gott som ovanstående.

Kvällen var mycket trevlig och kändes väldigt lyxig. Så nu är det slut på lyx för denna vecka och helgen bjuder på jobb. Chockad i morse då jag och Albin vaknade 07.40!! Men han kom in till oss redan vid 03. Och idag öppnar MIO!! Vågar man dit kika tro????


torsdag 27 mars 2014

Glassnyhet och blommorgie



Nyhet på glassfronten, jordgubb & små maräng. Låter ju hur gott som helst!! Tror det blir glass och film ikväll i sängen, hihi. Lite mysigt. 


Var på jakt efter leggings på Lidl idag, ett tips från Annelie. Och fasiken så sköna dom är, lär dit och fynda fler, haha. Och kunde givetvis inte bara gå förbi blommorna utan att ta med 2 buketter. Blev både vita liljor och rosa långa rosor. 


Blev inte nå nöjd med bordet som sagt, men den får hänga med ändå. Med lite rosblad, blommvas  och ljuslyktor så blev det lite mer piffigt. Hur länge tror ni rosbladen ligger kvar??? Är på så bra humör idag, va sol kan göra för själen. Även blommorna gör sitt och att glossyboxen kom idag gör ju inte dagen sämre direkt.


God morgon!!



Här har en liten kille fått sig en ny cykel. Den andra balans/sparkcykeln har han kört slut på, däckerna har vi fått byta. Han har kört så det ryker. 


Här har vi varit uppe med tuppen som vanligt, även jag är så van med dessa tider så jag vaknar nästan först och nästan jämt mellan 05-06, gah va tråkigt!! Vill sova länge länge. 





Idag är det dags för champagnebaren och vi slår till lite extra och äter skaldjur till, det är bland det godaste jag vet. Älskar fisk och skaldjur!! Hade tänkt att lyxa till ned havskräftor på lördag då Johan är på fest men han ville då minsann också ha det så då får jag väl äta annat då. 
Nu skriver jag från min mobil och vet inte nå hur bilderna placeras eller hur texten blir. Happy Thursday!!!

onsdag 26 mars 2014

Min och Annelies dag




Så här lungt var det när vi kom till Färna Spa och det var även så lugnt är vi åkte hemåt med. För vi var endast 6 personer där under dagen. Vilken mysig, lugn och rofylld dag vi hade. Det måste man unna sig "oftare"!! Tycker verkligen ni som gillar spa ska besöka Färna!! Ett underbart ställe och underbar personal och maten.
Vi hoppade i badkläderna kl 09 och trippade ner till poolen. Simmade, bastade, läste tidningar, åt frukt och tog ett bad ute.
Sen var det dags för lunch, som var 3 rätters.
Förrätt:
gurksallad, surdegsbröd, röra på ansjovis,ägg, ramslök, rapsolja (måste göra hemma) så gott!!!
Varmrätt:
kalkonstek, kålsallad, rotfruktsstomp, citrussky, vaxbönor
Efterrätt:
körsbärsmousse med mördegskrust
Allt var så himla gott!!

Sen chillade vi en stund runt poolen och väntade på våra behandlingar, som var helkroppsinpackning med varmolja, nack/dekollage massage och ansikts/skalp massage.
Dagen var helt underbar och sen var det dags att fara hemåt och till grabbarna som hade fixat våffelmiddag.


 

måndag 24 mars 2014

Cheesecake i glas




Trodde denna helg skulle blir solig och varm, men den var väldigt kylig. Solen tittade väl fram ibland. Vi har haft en lugn och mysig helg, med lite fix. Har börjat med soffbordet och kan väl säga att jag inte alls är nöjd, men nu är det som det är.
Denna vecka bjuder på jobb, spabesök, champagnebar rätt bra vecka med andra ord. Så är det nån som vill haka på champagnebaren så är det på torsdag 17-20.



Cheesecake

Mandelcrunch:
100g smör
3 dl mandelmjöl
ev 1-2 msk sötning
Smält smöret och rör ner mandelmjölet och sötningen. Bred ut allt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 7-8 minuter. Låt sen svalna. Smula sen sönder det till kaksmulor.

300g philadelfiaost (jag hade 200g)
3 dl grekisk/turkisk yoghurt el creme fraiche
1 dl sötning
1 dl frysta halvtinade jordgubbar ( jag hade ca 1,5-2 dl färska jordgubbar)
Jag mixade allt i hopa med handmixer.
Varva sedan kaksmulor och kräm i ett glas. Beroendes vilka glas man har men det blir ca 5-6 portioner-
 

måndag 17 mars 2014

Rosepepparkyckling




Rosepepparkyckling

1 grillad kyckling
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
200g philadelfiaost
2,5 dl grädde
1 tsk dijonsenap
2 msk soya
1msk grovkrossad rosepeppar

Sätt ugnen på 225 grader, bena ur kycklingen och skär i lagom stora bitar och lägg i en ugnsform. Hacka paprikorna i mindre bitar och lägg på kycklingen. Koka upp resten av ingredienserna i en kastrull och häll sedan över kycklingen. In i ugnen i ca 20 minuter. Mums!! Denna rätt gjorde vi igår och serverade blomkålsris till. Rosepeppar är en riktig favorit peppar hos mig, skulle kunna ha det i allt.

Vintern har kommit tillbaka och det gillas inte av mig alls. Så försvinn försvinn. Var så skönt med varmare dagar och bart på vägarna.
Vi har skaffat oss ett nytt/begangnat soffbord som ska fixas denna vecka, fixa med sänggaveln med. Annelie ska boka in oss på Färna spa, åh längtar längtar!!! 



torsdag 13 mars 2014

Bananpannkaka




Slog på stort idag och fixade efterrätt till Albin på lunchen. Och han älskade dom. Och så enkla att göra.

2 mogna bananer
4 ägg
lite vaniljsocker
jag hade kokosolja till stekning

Mixa bananer och ägg. Sen är det bara att grädda. Dom bränns väldigt lätt så var försiktig.
 

Lite nytt till sovrummet



Igår hade jag en liten pyssel stund i garaget har köpt rosa lampskärmar till sovrummet och då passar det ju inte att lampfötterna var i koppar. Så ett par spaydrag och så var dom vita. Och vilket fint sken det var på kvällen, hela rummet var svagt rosa. Vi håller på och grejar med sänggaveln också och jag hoppas den kommer upp idag, testade igår men färgen/stilen passade inte alls så nu är den tillbaka i garaget för omvandling. Ska snart ner och kika hur den ser ut nu.

Hittade en sida på fb igår som heter "återbruka mera" och där finns det verkligen inspiration. Så klurar på ett soffbord nu, för den vi har nu vill jag inte ha och svärmor vill ha tillbaka den med.
Håller ni på och grejar mycket? Målar om? Gör möbler själva?



Undrar om det blir lika varm dag idag som igår, då vankas det årets första grillkväll. Idag öppnar odlingarna och funderar på att ta en sväng dit och köpa liet vårblommor, man blir ju sååå sugen i detta väder.........

måndag 10 mars 2014

Broken Dreams och godbitar




I fredags var vi iväg till Borlänge, slog ihop ärenden och för tidig födelsedags present. Nytt pass och lite shopping. Och sen så åt vi jätte god mat på Broken Dreams. Albin tyckte att det var så kul att gå på restaurang. Men tråkigt skitväder när vi skulle hem sen, blåste, spöregnade och min mörker syn är inte så där jätte bra. Drygt att köra. Men alla nöjda och glada. Vi kan varmt rekommendera maten där.
Sen i lärdags var det äntligen dags för mellofinal och gode gud att Sanna gick och vann, för Ace Wilders låt tyckte jag inte alls passa som schlager vinnare. Vi åt god middag och testade jordärtskockor i ugn och det blev en hit!! Gud så gott.

 


Jag skalade dom men man kan bara tvätta dom noga.
Dela på dom i mitten, salta/ krydda och olja och skjuts in i ugnen.
180 grader varmluft i ca 40 min.


Och idag var det ju äntligen Johans födelsedag och det glömde ju jag av i morse. Så Johan som fortfarande låg kvar i sängen medan jag försökte få liv i Albin skickade ett sms om hur länge han skulle få vänta på sången. Haha då kopplade och när jag sa till Albin att vi skulle sjunga för pappa då blev det även fart på honom med.
Så som plåster på såret,så bakade jag lite gobitar när jag kom hem.

Citron och kokosbitar:
Smördeg:
2,5 dl mandelmjöl
sötning motsvarande 0,5 dl
1,5 dl kokosflingor
80 g smör
0,5 msk fiberhusk
Sätt ugnen på 180 grader. Rosta kokosflingor, lägg bakplåtspapper i en form ca 20*20 och smörj den. Blanda alla ingredienser i en matberedare med knivar och kör tills allt går ihop. Sedan tryck ut degen i formen. Grädda i ca 20 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
Fyllning:
2 ägg
2 msk kokosolja
1 dl sötning
saft av 1/2 citron
skalet av en hel citron
2 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
nypa salt
Blanda allt till en slät smet och häll över smördegen och in i ugnen i ca 20 minuter till. Skär sedan i lagom stora bitar. Servera gärna med kokosgrädde eller citrongrädde. Eller utan som vi gjorde, men så goda och fräscha.
 

fredag 7 mars 2014

Ny tavla och pizzamiddag


Ny tavla för 34 kr.
Igår var det dags för trappen att få lite makeover, så jag och Albin bytte ut det svart/vita tyget till lite mer färgglatt. Byter ut tyget lite då och då.


Sitter och hinkar kaffe så jag håller mig vaken denna dag. Kl 10 har jag tid hos frissan och sen ska jag hämta Albin på förskolan som idag får sluta tidigare då vi ska tillbringa em/kväll i Borlänge.Tror jag kommer att somna i massagestolen när håret blir tvättat.
Nej nu blir det frukost, dusch och fundera vad jag ska ha på mig.......



Blomkålspizza:

4 dl riven blomkål
1 ägg
4 dl riven ost

Blanda alla ingredienser och tryck ut sen på en plåt med bakplåtspapper.Kan vara lite smuligt och svårt att trycka ut men den smällter ihop sen i ugnen. Och för grädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Sen på med valfri tomatsås. Och valfria ingredienser, vi hade skinka, salami, vitlök, champinjoner, ost. Och in i ca 10 minuter eller tills osten smällt.
 


 

torsdag 6 mars 2014

En uggla har flyttat in




En liten söt uggla har fått flytta in, det är min jobbarkompis "Farmorankas Handarbete" som gjort denna. Hon stickar och gör massa betong figurer. Hade en tom plats kvar på stegen och den passade perfekt där. Få se om grabbarna i huset märken den. Just nu är ju ugglor väldigt populära, man ser dom överrallt.