måndag 26 augusti 2013

Fotovägg och vaniljstänger


Foton och minnen.
Köpte denna i Ullared. Får plats med 9 foton, har lagt i både gamla och nya foton. Och kommer att byta ut dom lite då och då. Den är placerad i hallen precis när man kommer in. Passade bäst där. Iaf just nu. 

Hemma fix av alla det slag denna vecka, gräsklippning, tvätt ja det samma vanliga alltid........och förbereda sig på att det är jobbdax på måndag........


Har beställt vaniljstänger från Vaniljimporten. 10 st för 98 kr. Det tyckte jag var billigt. Så nu ska det göras goda efterrätter med vanilj.

Ser mumsigt ut.

Vaniljmousse toppad med vaniljmarängerVaniljmousse:1 vaniljstång
2 äggulor
40 gram socker
2 gelatinblader
2 dl grädde

Dela vaniljestången på langden ,skrapa ur frön.
Lägg äggulorna, vaniljfrön och socker i en skål, vispa tills det blir en en luftig pösig smet.
Vispa grädden i en annan skål.
Lägg gelatinbladerna i kallt vatten, ta upp dem efter 5 minuter och låt smälta försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Ska inte koka bara smälta.
Blanda äggsmeten och uppvispad grädden. Ta en 1/3 och rör i det smälta gelatinet. Blanda resten av smeten.
Häll vaniljmoussen i 2 stora glas eller 4 mindre glas. Ställ glaserna i kylskåpet.
Vaniljmarängstopping:1 vaniljstång
2 äggvitor
20 gram socker +100 gram socker
0,5 dl vatten
1 tsk sitronsaft

Vaniljmaränger görs som italiensk maränger: med varm sirap.

Börja med att vispa ihop äggvitor, 20 gram socker och frön från vaniljstång, så att det blir halvstel.
Värm upp 100 gram socker och 0,5 dl vatten tills det kokar och termometern visar 120 grader, eller tills sockret har tillagas i ca 2-3 minuter.
Häll den varma sirapen försiktig i marängsmeten samtidigt som du vispar.
Lägg i 1 tsk citronsaft. Vispa blandningen i ca 10 min, tills det är fluffig och har stelnat .
Ta fram glaserna med vaniljmousse ur kylskåpet och toppar dem med maränger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar