fredag 12 april 2013

Moules Marineres

Har precis tittat på nyhetsmorgon och blev så sugen på detta. Smakade av Johan när vi var på Lokes Kök och tyckte det smakade gott. Så nu ska det göras här hemma, bara herr Eriksson blir frisk och vill äta......


Antal portioner: 4
Färdigt på: ca 30 minuter
Ingredienser
2 nät färska blåmusslor 0,5 röd chili 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 stora morötter ca 2 msk olivolja 4,5 dl vitt vin 4,5 dl grädde 0,5 kruka timjan salt och svartpeppar Förslag på tillbehörpommes frites gott bröd aioli, köp själv eller gör egen 

Gör så här

1. Lägg blåmusslorna i en stor bunke och skölj dem noga under rinnande kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Skrapa därefter bort det "skägg" som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.
3. Finhacka chili, lök och vitlök. Tärna moroten fint.
4. Hetta upp en vid kastrull med olivolja och fräs chili, lök och vitlök tills de mjuknat.
5. Tillsätt morötterna efter en liten stund och bryn tills moroten börjar mjukna. Höj värmen till maxvärme och lägg ner musslorna. 
6. Låt allt fräsa ordentligt ett par minuter, lägg på ett lock men rör runt då och då under tiden.
7. Slå på vin, grädde och avrepade timjanblad och låt koka under lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. 
8. Servera dina moules marinères med exempelvis ett gott bröd, pommes frites och aioli. Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig under kokningen.


Helgtips och nå gott vittvin eller rosevin till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar