tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År!!!



Önskar er alla Gott Nytt År, Hyvää Uutta Vuotta, Happy New Year!!!! Hoppas ni får en fin dag.

måndag 30 december 2013

Haft mys i dagarna 3



Stressar ni inför nyår nu? Jag har haft god planering och stökat klart allt. Och vi ska bara vara hemma.  Vi tog oss en myshelg vid stugan. Vi har sovit, bastat, tagit skogspromenad och åkt hjuling.


Mörka dagar/kvällar så det har tänts mycket ljus. Då vi inte har nå el där. Köpte upp oss på mer ljus när vi var till Ikea idag så svärföräldrarna fick påfyllning nu när dom åkte dit idag och vi hem. Johan fick åka dit igen en extra sväng då vi glömde vårt boxer kort där. och jag och Albin for till systemet och hämtade ut beställnings champagnen. Och där var det minsann inte mycket kvar på dryckes hyllorna. Knappt nån champagne alls kvar. Och eftersom jag gillar champagne så har jag kommit på vad jag ska önska av Johan när jag fyller. Jo en vin/champagnekyl, haha. Men han köper ju aldrig typ det jag vill ha!!!

pizza uppvärmning i öppna spisen.

onsdag 25 december 2013

Även jag fick paket....



Tomten kom från skogs. Albin han vinkade och vinkade.



Spännande med tomten och jag som trodde att Albin skulle bli rädd, men inte då. Albin t o m kramade tomten 2ggr.


Albin och hans fina kusiner Lina & Maja. Vi hade en super mysig julafton med tomte, god mat, mycket skratt. Albin fick så mycket paket så hälften hade varit nog. Bilar och blinkande cars joggingskor var nog favoriter igår iaf, skorna hade han på sig i 6 timmar inomhus. Varma fötter när Albin gick och lade sig, hihi.


Även jag fick paket, viner, soppskålar till alla i familjen, choklad, armband i roseguld som matchar min nya klocka.Super snygg mössa med rosa/cerise kurbits och rengöring till ansiktet från bliss. Så åh va snäll jag varit. Vi avslutade kvällen med film, Albin uppe i sitt rum med "hitta Nemo" och vi nere med "fjällbackamorden- strandridaren"

torsdag 19 december 2013

Mer firande.....


Lite nytt vid en av lekplatsen kring vårat område.


Min kära bil brukar inte krångla, men det gjorde den igår och ville då inte starta. Hade packat fulla bilen med återvinnings saker. Kul!! Men snälla Lina kom och hämtade så vi kunde gratulera henne. Hon hade slagit på stort för Albins skull och köpt champagne till han. Måste köpa en sån flaska till honom till nyår.


Men hon hade inte så van hand med champagne korken så en annan som är specialist fick hjälpa henne, haha Mycket gott fika fick vi. Och det var så julfint hos dom. Här hemma är det jämt kaos, leksaker och andra saker liggandes överallt. 
jaja vi fortsätter med hemmapyssel idag av något slag, ha en fin dag......

onsdag 18 december 2013

Glossybox december + jul & nyårsbox


jul & nyårsbox
Hade äran att få 2 boxar denna månad. Så nu ska vi se vad dom innehåller. Först ut är bonusboxen:
1: Absolute parfym stick
2: Butter London nagellack
3: Eu Phidra läppstift
4: Oxyplex by Bodygraphy ögonskugga
5: Philip B schampo
6: So Susan luminizer



Decemberbox
Ordinarie boxen innehöll:
1: D:fi wolume creme hör håret
2: Nails inc nagellack
3: Renu läpp och ögon creme
4: Elizabeth Mott mascara
5: Ardell lösögonfransar

Börjat fundera på nyårsmenyn??

Hej hopp!! Här går vi fortfarande i pyjamas. Och får väl inte så där jätte mycket gjort. Tvätt, tradera och tavelprojekt är väl lite vad vi gjort idag. På eftermiddagen ska vi till Snöån och gratulera Lina som också fyllde igår och hämta ut glossyboxar, spännande!! 
Har ni börjat fundera på nyårsmenyn?? Här börjar den snart bli klar. Den börjar nog så här iaf. Kom gärna med tips om ni sitter på nå dunder recept!!!

Fördrink blir nog en Bellini. Antingen med mango eller persika

1/3 persikopure  2/3 champagne
1/3 mangopure   2/3 champagne

Tänkte köpa konserverade persikor och mixa dom.
eller fryst mango och mixa med lite socker.


Gratinerade havskräftor ska vi ha till förrätt på nyår, har aldrig testat. Albin får nå annat tror inte havskräftor går hem eller så går det.

Gratinerade havskräftor
8 kokta havskräftor (eller 4 riktigt stora)
125 g rumstempererat smör
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 krm sambal oelek
1/2 dl riven Kvibille Svecia
Sätt ugnen på 250º. Klyv havskräftorna på längden och knäck klorna lätt. Lägg dem med skalsidan ner i en ugnssäker form. Vispa smöret krämigt och blanda med basilika, persilja, citronskal, salt och sambal oelek. Bred smöret över kräftorna. Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.

tisdag 17 december 2013

Älskade busfrö 3 år



Tänk vad tiden har gått fort, 3 år redan!! Vi skulle in och sjunga för Albin i morse och väcka honom men han satt redan uppe och när han såg oss skrek han "vi ska åka till dagis" brukar få väcka honom när vi ska upp så tidigt, men inte idag.


Det vankas mer presenter idag och en av dom fick han i morse. Ett akvarium. Han blir väl alldeles vimsig denna månad när det kommer paket var och varannan dag. 
Nu lär vi rensa bort lite gamla saker.

mamma & pappa älskar dig, du är det bästa vi har!!!!

måndag 16 december 2013

Kalas





Igår hade vi nära och kära här på lite kalasfirande. Kändes bättre att ha det en söndag då jag var ledig än att ha det på tisdag, då är det föskola och jobb. Så imorgon då det är Albins födelsedag, firar bara vi tre och då får han våra presenter. Och hon som gjorde den fina tårtan fyller själv år på tisdag så det passade bättre med söndag även för henne. Även finaste vännen Lina fyller år den 17 december och även hennes sambo, så det är ett super datum att fylla år på!!!


Albins cars tårta, tema för kalaset. Servetter, glas och tårta med "blixten mcqueen" och "bärgarn". Dom  är stora favoriter här hemma.


Så det blev en del cars presenter, spark, surfplatta, duplo, andra bilar, böcker, spel, pengar, kläder och så får han mer imorgon. Och mer fylls på om en vecka.


Och mycket gott fanns på kalasbordet förutom tårtan. Julgodis, cupcakes, mums mums och bregottkakor och allt tror jag blev lyckat denna gång. Skönt att få lite plats för snart fylls det upp av julmat.....

söndag 15 december 2013

Mini cupcakes med lingonchokofrosting



Temat på kalaset idag är "Cars" så cupcakesen passar väl in sådär med rosa och lila hjärtan, hihi. Alltså 3 årskalas på schemat idag, han fyller 3 på tisdag. Han är alldeles uppspelt här och undrar när gästerna kommer. Jag är sååå nyfiken på hur tårtan ser ut. Cars tema på den med och hämtas i Smedjebacken av mormor och morfar.



Lingonchokofrosting:

250g mascarpone
3 dl vispgrädde
0,5 dl lingonsylt mixad
1 msk cacao
0,5 dl florsocker

Vispa grädden, mixa lingonsylten. Blanda sedan i florsocker, sylt, cacao, mascarpone i grädden och vispa till jämn smet. Spritsa sedan frostingen på cupcakes och dekorera gärna med kanske strössel, choklad eller annat.


lördag 14 december 2013

Lucia, romantik och strutsar



Luciafirande på Junibacken med sång och fika. Förut när vi har varit till förskolan på avslutning eller luciafirande så har Albin gråtit och kommit springandes till oss, men inte igår. Stora killen minsann satt kvar med sina kompisar och sjöng.Dom var så söta, små tomtar och små lucior. Och när det var fika dags hade han minsann inte tid att fika utan ville busa med sina kompisar istället.


Passade på att kila in på blomsterlandet när vi ändå var i Borlänge och fick tag i en mistel. Så nu hänger den på plats och väntar på nån som är puss sugen. Idag blir det pussar med Albin, då Johan har åkt till Mjölby och jaga vildsvin med Niklas. Få se om dom lyckas skjuta något. Han kommer väl hem lagom till kalaset imorgon em när allt är klart, haha.




Har köpt kött till nyår, struts är så gott!! Testa om ni inte gjort det. Var även in till dom och hälsade på. Dom var rätt nyfikna på oss.


Så idag/ikväll ska jag och Albin ha mys för hela slanten. Albin önskar sig massage har han sagt för han har såååå ont i ryggen. Inte lätt att vara liten.

torsdag 12 december 2013

Myskväll och Cava



Kvällsmys med Albin, Johan är på julbord. Men blir inte sen då jag ska iväg och jobba. Tycker jag har huvudet fullt av planering/inköp till 3-årskalas, julafton och nyår så jag har ingen inspiration alls på bloggen just nu. Planerar ni mycket eller tar ni det som det kommer. 

Maria Montazami Wine Collection Cava
Maria Montazami Cava
Cavan till fördrinken är beställd iaf. Och cavan till tolvslaget har vi haft iaf i skåpet säkert över 1 år då Johan missade ta fram den till våran förlovningsmiddag. Köpte den på nån kryssning, men upptäckte senare att Spendrups var leverantör till den och fanns som beställningsvara på systemet, haha. 


Segura Viudas Cava
Förlovnings champagnen


tisdag 10 december 2013

Nygammalt



Frukostmys här hemma, äntligen en ledig dag. Lite halsont sen i söndagskväll så hoppas att det inte blir värre än så. Denna vecka bjuder på luciafirande på förskolan, 3 årskalas och lite annat julfix.


Här har det vita bordet gjort sitt och ett mörk brunt har fått flytta in. Nytt för oss, men den kommer från Albins farmor och farfar. Vet inte riktigt än om vi ska måla om den eller hur vi gör. Även i garaget står det ett framtida projekt. Dörren alltså som står lutad mot väggen.


Nej få frukosten avklarad nu och sätta igång med dagens göromål. Ikväll åker Nobel klänningen på och vi går på banketten eller hur????

måndag 9 december 2013

Vitchokladkladdkaka med saffran


Sitter och kikar på vad man ska ha för meny på nyår och även på efterrätt/ fika på julafton. Eftersom svärmor och svärfar är mitt i flytt så blir julen hos oss istället. Får se hur vi får till det, eftersom jag jobbar fre-mån före julafton. Men har nog bestämt mig för denna saffran/vitchoklad kladdkakan.

Vitchokladkladdkaka med saffran
200 g vit choklad
200 g smör
0,5 g saffran (1 påse)
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
florsocker
Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter och tillsätt saffran. Rör i hop socker och mjöl och häll i chokladsmeten. Tillsätt äggen och rör smeten smidig. Häll sen smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min 175 C (den ska vara rejält kladdig, den sätter sig när den kallnar sen). Låt kakan svalna och ställ i kylen (gärna över natten). Pudra över lite florsocker.

s6


lördag 7 december 2013

Saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora


125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

 Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)
Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.


Nu får dom svalna något sen får vi ta och provsmaka. Så nu doftar det saffransbullar och "Cranberry Ice" här hemma. Var in till tjejerna på Fridhems blommor igår innan jobbet och det tog ett tag att välja ut en doft. Dom lukta ju såååå gott!!!



fredag 6 december 2013

Första lilla julklappen......



Ja vakna till det här vädret var ju så där. Men vaknade iaf inte så där jätte hungrig, haha. Julbordet var ju himla gott!!! Skulle behöva åka och tippa, hämta ut paket och köpa julfrimärken, men vette sjutton om jag vill ut. Vill knappt åka och jobba heller. Dax att ta fram vinterkängorna idag iaf.........


Julklapps utdelning och glögg, vid brasan igår var himla mysigt. Julklappen som jag fick innehöll 2 st söta glasfigurer, tomtegubbe och ängel. Dom andra fick allt från kudde, doftljus, ljuslyktor, köksregler m.m. Det är lite roligt med julklappen.

torsdag 5 december 2013

Helstekt fläskkotlett



Fläskkotlett i bit tycker jag är rätt tråkig men jag köper det ändå ibland,men igår blev den rätt skaplig.

Jag hade:
ca 800g fläskkotlett i bit. Skar rutmönster på fettet. 
2 vitlöksklyftor, som jag pressade och masserade i rutmönstret.
Massera in salt och peppar efter smak.
stoppa i köttermometer och in i ugn på ett galler och plåt under, 180 grader tills köttet når 50 grader.

När den nått 50 grader tar du ut köttet och lägger på en röra på:
1 msk senap
1,5  msk tomatpure
1 msk rapsolja
0.5 msk worcestershiresås
1 msk soya
smetar på röran och ställer in köttet igen så den når 65 grader. Sen tar du ut köttet och låter vila en stund innan du skär upp det. 



Dagens tomtenisse bild!! Han har en förkärlek till mina glossybox snören och använder dom som jackor.......

Julbord ala Romme Alpin



Första gången på julkonserten jag hörde denna låt och det blev en favorit direkt. En ABBA låt och dom är ju också favoriter.
Ikväll vankas det julbord med jobbet och som förra året så åker vi till Romme. Bandvagn upp till toppstugan.
Snö på trädtopparna lär ju fattas, synd för det var sååå vackert förra året. Som ett julkort, men hoppas maten är lika god.Och kul att vi fortsätter med julklappen också, så ikväll får man första julklappen. Men Albin vill att jag ska vara hemma och äta pannkaka med han, haha.


onsdag 4 december 2013

Frukostmys och gamla bilder



Frukost i all enkelhet blir så mycket trevligare med lite mysljus. Köpte små "Yankee candle" igår och dom doftar så gott. Ska nog unna mig ett större till jul med nån juldoft, ska in till tjejerna på Fridhems blommor på fredag minsann. Har ni nå favorit doft bland doftljus??



Sitter och tittar på gamla kort och då dök denna bild upp på busungen. Jag jobbade eftermiddag och Albin hade varit i farten medan pappa Johan lagade mat. Öppna spisen var lockande minsann. Fullt med sot runt hela munnen och dessa runda kinder. Ibland skulle man vilja vrida tillbaka tiden.

tisdag 3 december 2013

Mer julpiff



Idag fick sig ljusbrickan en jul makeover. Mossa, små svampar och lite andra bär. Och en ängel hängandes i mitten. Och det blev inte så tokigt.

Lite kvällsmys innan nattjobb.



Och när Albin drog på sig tomte luvan idag, då kände jag att då kan vi lika gärna ta fram alla tomtar med. Brukar annars vänta till lucia men va sjutton. Albin blev då glad iaf. Sen kommer han säkert att flytta runt dom i hela huset. Idag ville han bli fotad med, gäller att passa på då.


Sen fixade jag till en egen julgrupp idag. Hade höga glasljustakar som inte passade nånstans och nu fick dom den perfekta platsen i julgruppen. T o m en kopparkvist hamnade där med amaryllisar och en en. Små tomtar och tallkottar i mossan lite här och där. Även Johan såg denna skapelse och tyckte att den var fin.
Skaffade en till stjärna på fot, då det fattades ljuskälla i matsalen. Och det blev super bra. Så snart är allt julfix klart här hemma. Bara julmaten kvar sen, skönt!!


Ibland har man fantasi och ibland är den då helt borta.