söndag 2 oktober 2011

Veckans prova första gången mat

burg1

Boeuf Bourguignon

1 kg grytbitar av nöt

5 dl svamp, valfri sort
10 smålökar (tex steklök eller pärllök)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
1/4 rotselleri
1,5 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk socker
0,5 tsk salt
4 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk soja
2 msk hackad persilja
Tärna fläsk eller bacon. Skala löken. Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.
Fräs fläsket i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta (utan fett) och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpure, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet. Tillsätt vin, vatten och soja. Bryn köttet i en panna bredvik i omgångar och lägg över i grytan. Låt den sedan stå och koka i 1-2 timmar.

När köttet är mört och färdigt så tillsätt lite redning (mjöl+vatten). Låt puttra i 5 minuter. Ta grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak. Garnera med hackad persilja.
                                                                                 
Kreolska gryta                         
600 g fläskfilé
2 Kabanoss eller andra starka korvar
1 purjolök
1 röd paprika
1 dl syltlök
1 dl cornichons
1 msk smör/margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 mejram
1 vitlöksklyfta
1 msk mjöl
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Putsa filén och skär den i skivor. Dela korven i mindre bitar. Ansa och skär purjolöken och paprikan i strimlor. Sila av spadet från syltlöken och gurkan. Bulta köttskivorna lätt och bryn dem i smöret. Tillsätt purjolöken och fräs ytterligare någon minut. Krydda med salt, peppar och mejram. Pressa ner vitlöken. Strö över vetemjölet. Lägg i korv paprika, syltlök och gurka. Späd med grädde och låt grytan puttra i 5 min. Smaka av med ev lite gurkspad. Servera med kokt ris och en sallad.
Är väldigt sugen att prova på dessa två grytor i veckan, nån som testat dom???????

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar