onsdag 19 juni 2013

Färskpotatis på olika vis

Imorgon kväll blir det blåmusslor igen, tyckte om det sist och testar ett annat recept denna gång. Älskar skaldjur!! Ikväll blir det hamburgare som Albin hade önskemål om igår. Kan även tipsa om hur man piffar till färskpotatis, fast den är ju god bara kokt. Chimmichurripotatisen testade vi i helgen och ost och örtpotatisen ska göras nu i midsommar. Jätte gott till grillat!!

2 kg färskpotatis Ost- och örtbakad färskpotatis50 g långlagrad prästost, riven 25 g smör 1 dl oregano, hackad Chimmichurripotatis2 vitlöksklyftor 2 dl färska oreganoblad 1 chili 1 dl god olivolja 2 msk god rödvinsvinäger 0.5 tsk strösocker salt grovmalen svartpeppar Potatis med brynt salvia- och löksmör50 g smör 0.5 dl salvia 1 dl schalottenlök, hackad 

1. Ost- och örtbakad potatis
Lägg potatisen i en ugnsfats form, ringla lite olijolja över och salta. Baka sedan potatisen i ugnen på 225 grader tills de nästan är färdiga, känn efter med en sticka. Blanda osten tillsammans med fint skuren oregano och smör. När potatisen mjuknat, plocka ur den ur ugnen och klicka ut smöret över potatisen. Baka sedan i ugnen tills smöret har smält. 
2. Chimmichurripotatis
Koka potatisen i rikligt med saltat vatten. Hacka chili, vitlök och oregano fint. Blanda sedan med strösocker, olivolja och rödvinsvinäger. Rör runt tills sockret har löst sig. När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet och slå chimmichurrin över potatisen och servera.

3. Potatis med brynt salvia- och löksmör
Koka potatisen i rikligt med saltat vatten. Skiva löken och hacka salvian. Bryn smöret i en stekpanna, när det börjar dofta nötter är smöret klart. Tillsätt salvia och lök till stekpannan, låt löken mjukna. När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet, lägg potatisen i en serveringsskål och krossa den lite lätt. Slå sedan det brynta smöret över och servera.

Beställt på Hemköp.
Blåmusslor, räkor och kräftor,bröd och aioli, mums mums!!

1 kg blåmusslor
2 hackade schalottenlökar
4-6 hackade vitlöksklyftor
smör
3 dl vispgrädde
2 dl vitt torrt vin
1/2 dl hackad persilja
Skrubba musslorna, de som är söndriga slängs. De som är öppna knackar du lätt i diskbänken efter du skrubbat dem, stängs de så är det OK annars släng.
Fräs hackad lök + vitlök i smör.
Häll i vin och musslor, koka under lock i 5 min.
Ta upp musslorna och lägg upp i skål med folie över.
Häll i grädde och hackad persilja i buljongen och koka upp. Mixa buljongen med stavmixer. Häll sedan över musslorna och servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar