onsdag 29 maj 2013

Film och rabarberpaj


Laddat jobbnätter med filmer.
Och nu ser jag att en av filmerna har jag tagit blueray eller vad det heter. Åh så drygt!! Och den hade jag velat se nuuuuuuu. Hade inte hon i kassan kunnat sagt något??

rab1
denna ska jag garanterat göra snart. Ser ju hur god ut som helst.

Här kommer receptet:
Fyllning:
500 g rabarber
2 msk socker
1 msk potatismjöl
100 g vit choklad, gärna med jorgubb i!
Smuldeg:
125 g smör
2 dl mjöl
2 dl havregryn
3/4 dl strösocker
Skär rabarbern i små bitar. Blanda dem med socker och potatismjöl och häll dem i en pajform. hacka chokladen och strö över.
Smält smöret i en kastrull tills det börjar bli brynt. Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker och blanda ordentligt. Klicka ut blandningen över rabarbern. Grädda pajen i 200 C ca 20 min, tills täcket har fått fin färg. Servera pajen ljummen med vaniljsås.

Dagens plantering

Idag har det planterats blomlådor och baljor och även i stenpartiet. Lekstugan och balkongen har fått lådor med. Är så nöjd med färgerna, svarta och vinröda blommor, men även lite rosa. Olivträdet har också fått kruka, slipper plastkrukan nu.


Ser lite trevligare ut med blommor här och där. 


Mini trädgårdsmästaren, han har gnitt på. Klippt gräset, kört med trimmer. Vattnat och grävt. Och fyllt på med jord. Barnarbete :))


Våran enorma rabarber!! Går allt bra med Johans äventyr på söndag ska jag banne mig göra rabarberpaj från den. Men det växer även i komposten som ni ser på bilden överst. Pilen har fått en plats i stenpartiet.


Blomlådan till balkongen, få se om Johan tycker den ser ynklig ut, isf sätter vi dit en till. Kul att ha blommor där också eftersom vi har snart det sovrummet. Lägger ut rabarberpaj receptet senare ifall någon skulle vara intresserad. Carpe Diem


tisdag 28 maj 2013

Veckomatsedel v 22

Gjorde några goda maträtter förra veckan som gick hem, ibland lyckas man och ibland inte. En av maträtterna (moussaka) blev ingen favorit hos Johan men han ville promt ha den fast jag sa att jag inte ätit det sen Roskilde år ja nångång på 90-talet. Åt väl det typ hela veckan i Danmark och massa äppelvin, ingen bra kombo,haha. Populärt hos olika bloggare att göra veckomatsedel så jag kör en sån vända med, fast jag lägger till några nya rätter med som vi ska testa denna vecka. Blev nog historiens fulaste inlägg men så får det bli.

Måndag: Moussaka

Lägg till bildtext
MOUSSAKA
4 pers

2 auberginer (ca 500 g)

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 msk osockrad tacosås, valfri styrka
1,5 msk köttfond
Kanel
Curry
Timjan
Soja
Salt och svartpeppar

Ostsås:
2 dl creme fracihe
1 dl vispgrädde
100 g riven ost (jag använde Västerbottenost)
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Auberginer: Skär av toppen och änden på auberginen och skiva den i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna i ett durkslag och varva med salt. Låt auberginen stå och vattna ur sig minst 30 minuter. Torka av vätskan och lägg på en ugnsplåt. Värm i 10-15 minuter i 200 grader tills auberginen fått färg.

Köttfärssåsen: Finhacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, tacosås och fond. Krydda med kanel, curry, oregano, timjan, soja, salt och peppar. Låt såsen koka minst 10 minuter utan lock så att såsen inte blir så rinnig.

Ostsås: Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta av värmen och rör i osten så att den smälter. Smaka av med salt och peppar.

Moussaka: Varva köttfärs, aubergin och ostsås i en ugnsform. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

Tisdag: Lax i kapprock med fänkål och limesmör

Det här är super gott, får tyvärr inte till nån bild. Trög dator och bredbands krångel.....



Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g lax 1.5 fänkål 2 lime 1 vitlöksklyfta 1 kruka kruspersilja 150 g smör salt 600 g potatis 4 bakplåtspapper 
1. Ta rumstempererat smör och lägg i en skål, riv eller hacka fint vitlök och blanda ner. Riv skalet från båda limefrukterna och landa ner tillsammans med limesaften. Hacka persiljan fint och blanda ut i smöret.
2. Lägg ut bakplåtspappret och hyvla fänkålen tunt, hyvla samma mängd på varje papper. Salta sedan fäkålen och massera in saltet.
3. Lägg på laxen, salta och peppra. Klicka på rikligt med smör på varje laxbit (börja här koka potatisen som ska serveras till).
4. Stäng sedan bakplåtspappret runt laxen. Ingen hål eller luftfickor. Se till att paketet är tätt. Vik kanterna tätt och flera gånger. Placera gärna vecket ovanpå själva paketet så det garanterat inte rinner ut något smör. Om du vill grilla paketet, slå in det ytterligare en gång i aluminiumfolie så det inte brinner upp.
5. Tillaga paketen i ugnen på 150 grader i 10-15 minuter. Häll av vattnet från potatisen och servera tillsammans med de färdiga paketen.




Onsdag: Åses kyckling




6 personer
600 g grillat kycklingkött (1½ kyckling)
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås alternativt gör chilisåsen själv för att komma ner i kolhydrater (och energi).
Chilisås: 1 dl passerade tomater, knappt ½ tsk salt, lite svartpeppar och några droppar starkt chilisauce typ Tabasco.
2 msk dijonsenap
1½ tsk Santa Maria dragon
1½ tsk Santa Maria italiensk salladskrydda
1½ tsk Santa Maria franska örter
0,5-1 tsk salt
1 vitlök solo (pressad)
1 påse gratängost (150 g)
Gör först såsen dvs blanda fraiche, grädde, chilisås och kryddor och ställ kallt i några timmar innan.
Fördela kycklingen i en form och häll sås över + riven ost
In i 200 g i ca 20 minuter!
Servera med valfritt tillbehör! Jag hade blomkålsris:
Riven blomkål (grövsta sidan), släppes ner i kokande vatten + buljongtärning. Kokas i ca 2 min, ånga sedan av i durkslag. Klicka i lite smör.

Torsdag: Grillat med godaste Coleslaw

Recept: LCHF-Coleslaw
7 dl finstrimlad vitkål
1 st liten morot, juliennestrimlad
1 dl finstrimlad purjolök, eller rödlök
0,5 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
salt och nymald svartpeppar
  1. 1. Finstrimla vitkålen för hand, med osthyvel eller i maskin. Slaka den genom att klämma den hårt med handen i en bunke så att den mjuknar.
  2. 2. Blanda övriga ingredienser och rör ner i kålen. Låt gärna stå i kyl och dra innan servering.

Fredag: Tortillatårta

Tortillatårta!
6 stora tortillas:
4 dl mjölk (går att ersätta med vatten om man inte vill ha flytande mejeri)
4 ägg
100 g riven ost
4 msk fiberhusk
3 dl pofiber
2 tsk bakpulver
4 krm salt
olja
Sätt ugnen på 200 g.
Värm mjölken så den blir ljummen.
Vispa ihop ägg, riven ost och mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.
Ta en stor klump och lägg på bakplåtspapper som du penslat med olja. Lägg plastfolie ovanpå och kavla sedan ut till en 3 mm platta. Använd en skål som är ca 22-23 diameter som utskärare. Skär runt om skålen och ta bort överflödig deg.
Ta av foliet och pensla med olja och baka av i 10 minuter. Ta ut tortillan när den börjar bli brun på kanterna.
Tortillatårtan:
4-6 portioner:
4 st lchf tortillas
2 st kycklingfiléer
1 st gul lök
1/2 stor purjolök
100 g färska champinjoner
1,5 msk jalapeños, hackade (uteslut om du har känsliga barn, servera dem till maten i så fall)
1/2 burk Thick’n Chunky Salsa
100 gram philadelphiaost eller annan färskost
20 st svarta kärnfria kalamata oliver
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär kycklingfiléerna i små tärningar, tärna löken, strimla purjolök och skiva champinjonerna. Stek kycklingen i smör. Tillsätt lök och champinjoner och låt fräsa. Blanda ner jalapeños, salsa och philadelphiaost. Smaka av med lite salt & peppar.
Lägg tortillabröden med fyllning emellan (som en tårta) på en plåt med bakplåtspapper. Täck även det översta lagret med fyllning. Garnera med oliver och strö osten över. Gratinera ca 15 min i ugnen tills tårtan blivit genomvarm och osten fått fin färg.
Servera med en god blandad sallad!
Tortillatårtan ska vi nog testa i helgen och jag ska också testa baka frallor. Blev ju väldigt mycket kycklingrätter men det blev så när jag blandade 2 veckors matsedel. Hoppas det inte gör något och datorn är sååååå kass så hoppas ni har överseende för detta inlägg. Vi äter alltså efter lchf ifall ni undrar och ifall ni testar så hoppas jag att ni gillar något.


IMG_3907

4-6 bullar
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver (en del tycker det blir besk smak med för mycket bakpulver)
1 tsk salt
2 ägg
2 dl rysk yoghurt eller creme fraiche eller liknande
3 msk vatten eller mjölk
3 msk smält smör eller kokosfett
svarta vallmofrön + uppvispat ägg

Vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner yoghurt och det smälta fettet.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Låt allt stå och svälla i minst 5 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och rulla försiktigt till bullar med blöta händer, lägg på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

tisdag 21 maj 2013

Dagens äventyr








Idag när jag hämtade Albin på förskolan så kände för att dra iväg en sväng. Ja långt blev det inte, vi åkte väsman runt, haha vilket äventyr va?? Fick tips av Annelie förut att dom hade lite djur vid Morhagen i Sunnansjö. 1 höna 1 tupp och 3 alpackor Uno, Pedro och Alfonso.
Men så söta dom var!! Albin tyckte att det var jätte kul med dom. 

Efter det drog vi till Grängesberg för Albin ville ha glass och jag hade ärenden dit. För fick tips på blommaffären i Ludvika att blommaffären i Grängesberg hade flower power snittverktyget som jag var ute efter. Hon på affären sa att den var guld värd och jag handlar ju snittblommor rätt ofta nuförtiden. Men hon hade mer fina saker där. Så Albin fick glass på konditoriet och jag hittade Ramlösa nyheter på Konsum. Så det var en bra resa för våran del alla nöja och glada!! Var inpå stan innan hämtningen och fick syn på en keps i favoritfärgen som fick följa med hem :)

Imorgon blir det nog Grängesberg igen fast då blir det att beställa tapet. Har äntligen bestämt oss för vilken vi vill ha. Tror jag iaf :)) 

fredag 17 maj 2013

Tjejkväll



Nya cementfiguren i mitt stenparti. Fågelbad fick det bli då alla verkar tycka att dessa figurer från Biltema är jätte söta och prisvärda. För det fanns bara fågelbad och groda kvar härom dagen. Kanske får dom in mer, vill ha snigeln, hjärtat och ekorren med. 



Kring femtiolappen kostar badet. 


Hade tjejerna här på en liten date med mat. Gjorde 2 pajer, en salami & briepaj och tacopaj. Sen fanns det vattenmelon men det åt nog Albin upp. Baconlindade dadlar fanns också som jag tycker är super gott!! Och sallad. 


 Mycket skratt blev det under kvällen. Vi har så roligt jämt. Och vilket väder. Så här på altanen hoppas jag att det blir många utekvällar med nära och kära nu i sommar. Älskar altanen!! 
Ikväll blir det grillning med lilla familjen. 

måndag 13 maj 2013

Lite blomster till trädgården





Köpt lite blommor och träd att plantera i mitt stenparti på baksidan. Hoppas dom kommer att överleva bara. Ingenting växer speciellt bra på våran tomt. Borlänge imorgon och då kanske det blir fler cement figurer, tycker dom är lite söta. Pilträdet fyndade jag på berslagsodlingarna 250kr och nu hade dom sänkt till 79kr folk köpte som tokar.


Vi gillar båda den röda färgen på blommor och hittade denna perenn på Coop bygg. Hoppas den tar sig, då ska jag nog köpa fler. Älskar blommor och nu längtar jag efter att göra i ordning blommlådorna på balkongen och lekstugan, har inte haft lådor där förut.
Denna vecka blir det även trädgårdsdag på förskolan, vi föräldrar ska hjälpa till och fixa med lite olika grejer. 



Hittade en liten mosippa i trädgården i dag, brukar få några stycken varje år. Dom är så söta. 

lördag 11 maj 2013

Mera fina presenter


Jobbade med finaste vännen Annelie igår och ska även jobba med henne idag. Men hon överraskade även mig med massa fina födelsedags presenter. En vinkaraff till rosevin med prinsesskrona så fin. Ett läppglans med lite svag färg som jag gillar och den smakade även gott, haha. Jätte fint pärlarmband. Och en silverring med budskapet " love is all around you" blev alldeles rörd och varm i hjärtat. Så mycket fint!! Tack gumman <3
Var tvungen att testa karaffen och hällde i en flaska rose bubbel. Smakade även ett glas. Blir lite finare när man tar fram en karaff istället för ställa fram en flaska eller hur?? I sommar får du komma och dricka rose ur karaffen Annelie!!

Morgonmys med Albin, vet inte vad vi hittar på nu på fm, Johan har dragit iväg på atv jippo i Avesta.
Ha en fin lördag!!

torsdag 9 maj 2013

Min födelsedag


Mina presenter, av Johan fick jag ett olivträd och kamouflage leggings. Och av kusin Katja en bling bling klocka i rosa! Pengar av mor & far. Blommor och trisslott av svärmor & svärfar. Blommor även av min mormor. En toppen dag! 


Till fikat blev det vit kladdkaka med smak av kokos och citron, super god!! Albin fick även mjukglass av Katja som vi ska testa idag. En nyhet i tetrapak.
Middagen gick i havets tecken. Havskräftor, räkor, aioli, solrosbröd, kantarellpaj och västerbottenpaj i mini format. Allt super gott!! Avslutade kvällen med min favorit drink "mojito". 
Nu laddar vi för cirkus!!!

måndag 6 maj 2013

Vinkvällen

Då var det dags för vinkväll i lördags. Super trevligt och denna gång var vi hos Therese. Vi började kvällen med ett mousserande vin som Helena hade köpt. Codorniu hette det och passade bra som sällskapvin. Jätte god Cava.
Sen var det varmrätt en het räkrätt med ris och sallad, det hade jag och Bitte köpt vin till. Bitte köpte ett vitt vin som hette Pinot Blanc och jag köpte ett mousserande vin med namnet Marques de Monistrol.
Sen fick vi 2 st efterrätter. Hallonsorbet med mousserande vin (asti cinzano) super gott. Men värdinna var osäker om vi skulle tycka om den så vi fick även vanlig glass också. Och till det drack vi dessert vin med namnet Graves Superieures. Sen hade värdinnan även köpt ett rosevin Lord zinclair. Mycket trevlig kväll och fast det blev sån blandning av goda viner så mådde man toppen ändå på söndagen.





torsdag 2 maj 2013

Nu är det bara inte min bil som syns!!




Nya kuddfodral beställda från Members. Kommer bli så snyggt. När nu sovrummet blir klart!!! Men nu har vi nog bestämt oss för vilken tapet det blir iaf. Nu måste vi försöka få ut "jätten" till skrivbord vi har i kommande nya sovrummet. Hojta till om nån är intresserad. Den är i furu, men går ju alltid att måla om till vitt kanske som alla ska ha =) Den som vill får ta den bara ni kommer och hämtar själva.


Maj är min månad så jag kände att nu är det dax att ta fram min julklapp. Så nu kan man inte smyga nå mer, nu syns både bil och handväska. Men cerise verkar ju vara inne  nu i vår så jag är helt med.
Snart ta cykeln och hämta busen och sen är lugnet över, hua. Och vilket humör han kan få ibland!!

onsdag 1 maj 2013

Välkommen Maj

Piggnade till igår kväll iaf så vi tog en biltur. Inte mycket att se när klockan var så tidigt. Ingen grillning igår det fanns inte ork till det, så det fick bli idag istället. Kan inte fatta vad Johan gör vi grillen,hela kvarteret är alldeles grått och rökigt.


Igår en inne dag idag en ute dag. Buskar har sågats/klippts ner. en bil tvättad ute och inne. Lunch ute. Skönt med ute luft.

Skönt att jag inte blev sjuk för då hade jag missat vinkvällen som är på lördag och det vill jag absolut inte göra. Alltid trevlig med granntjejerna. Vinet är inhandlat.
Majmånad är lika med massa födelsedagar för våran del, först ut jag, sen mamma, sen svärmor. Sen är det fler med men vi är ju viktigast, haha.
Cirkus för mig och Albin. Schlager firande. Årsdag för mig och Johan fast det firar vi inte nå mer, firar förlovningsdagen istället, nytt kapittel. Och sen morsdag. Så presenter åt alla håll ska handlas och fixas.
Så med andra ord även denna månad är fullbokad.