tisdag 28 maj 2013

Veckomatsedel v 22

Gjorde några goda maträtter förra veckan som gick hem, ibland lyckas man och ibland inte. En av maträtterna (moussaka) blev ingen favorit hos Johan men han ville promt ha den fast jag sa att jag inte ätit det sen Roskilde år ja nångång på 90-talet. Åt väl det typ hela veckan i Danmark och massa äppelvin, ingen bra kombo,haha. Populärt hos olika bloggare att göra veckomatsedel så jag kör en sån vända med, fast jag lägger till några nya rätter med som vi ska testa denna vecka. Blev nog historiens fulaste inlägg men så får det bli.

Måndag: Moussaka

Lägg till bildtext
MOUSSAKA
4 pers

2 auberginer (ca 500 g)

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 msk osockrad tacosås, valfri styrka
1,5 msk köttfond
Kanel
Curry
Timjan
Soja
Salt och svartpeppar

Ostsås:
2 dl creme fracihe
1 dl vispgrädde
100 g riven ost (jag använde Västerbottenost)
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Auberginer: Skär av toppen och änden på auberginen och skiva den i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna i ett durkslag och varva med salt. Låt auberginen stå och vattna ur sig minst 30 minuter. Torka av vätskan och lägg på en ugnsplåt. Värm i 10-15 minuter i 200 grader tills auberginen fått färg.

Köttfärssåsen: Finhacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, tacosås och fond. Krydda med kanel, curry, oregano, timjan, soja, salt och peppar. Låt såsen koka minst 10 minuter utan lock så att såsen inte blir så rinnig.

Ostsås: Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta av värmen och rör i osten så att den smälter. Smaka av med salt och peppar.

Moussaka: Varva köttfärs, aubergin och ostsås i en ugnsform. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

Tisdag: Lax i kapprock med fänkål och limesmör

Det här är super gott, får tyvärr inte till nån bild. Trög dator och bredbands krångel.....



Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g lax 1.5 fänkål 2 lime 1 vitlöksklyfta 1 kruka kruspersilja 150 g smör salt 600 g potatis 4 bakplåtspapper 
1. Ta rumstempererat smör och lägg i en skål, riv eller hacka fint vitlök och blanda ner. Riv skalet från båda limefrukterna och landa ner tillsammans med limesaften. Hacka persiljan fint och blanda ut i smöret.
2. Lägg ut bakplåtspappret och hyvla fänkålen tunt, hyvla samma mängd på varje papper. Salta sedan fäkålen och massera in saltet.
3. Lägg på laxen, salta och peppra. Klicka på rikligt med smör på varje laxbit (börja här koka potatisen som ska serveras till).
4. Stäng sedan bakplåtspappret runt laxen. Ingen hål eller luftfickor. Se till att paketet är tätt. Vik kanterna tätt och flera gånger. Placera gärna vecket ovanpå själva paketet så det garanterat inte rinner ut något smör. Om du vill grilla paketet, slå in det ytterligare en gång i aluminiumfolie så det inte brinner upp.
5. Tillaga paketen i ugnen på 150 grader i 10-15 minuter. Häll av vattnet från potatisen och servera tillsammans med de färdiga paketen.




Onsdag: Åses kyckling




6 personer
600 g grillat kycklingkött (1½ kyckling)
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås alternativt gör chilisåsen själv för att komma ner i kolhydrater (och energi).
Chilisås: 1 dl passerade tomater, knappt ½ tsk salt, lite svartpeppar och några droppar starkt chilisauce typ Tabasco.
2 msk dijonsenap
1½ tsk Santa Maria dragon
1½ tsk Santa Maria italiensk salladskrydda
1½ tsk Santa Maria franska örter
0,5-1 tsk salt
1 vitlök solo (pressad)
1 påse gratängost (150 g)
Gör först såsen dvs blanda fraiche, grädde, chilisås och kryddor och ställ kallt i några timmar innan.
Fördela kycklingen i en form och häll sås över + riven ost
In i 200 g i ca 20 minuter!
Servera med valfritt tillbehör! Jag hade blomkålsris:
Riven blomkål (grövsta sidan), släppes ner i kokande vatten + buljongtärning. Kokas i ca 2 min, ånga sedan av i durkslag. Klicka i lite smör.

Torsdag: Grillat med godaste Coleslaw

Recept: LCHF-Coleslaw
7 dl finstrimlad vitkål
1 st liten morot, juliennestrimlad
1 dl finstrimlad purjolök, eller rödlök
0,5 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
salt och nymald svartpeppar
  1. 1. Finstrimla vitkålen för hand, med osthyvel eller i maskin. Slaka den genom att klämma den hårt med handen i en bunke så att den mjuknar.
  2. 2. Blanda övriga ingredienser och rör ner i kålen. Låt gärna stå i kyl och dra innan servering.

Fredag: Tortillatårta

Tortillatårta!
6 stora tortillas:
4 dl mjölk (går att ersätta med vatten om man inte vill ha flytande mejeri)
4 ägg
100 g riven ost
4 msk fiberhusk
3 dl pofiber
2 tsk bakpulver
4 krm salt
olja
Sätt ugnen på 200 g.
Värm mjölken så den blir ljummen.
Vispa ihop ägg, riven ost och mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.
Ta en stor klump och lägg på bakplåtspapper som du penslat med olja. Lägg plastfolie ovanpå och kavla sedan ut till en 3 mm platta. Använd en skål som är ca 22-23 diameter som utskärare. Skär runt om skålen och ta bort överflödig deg.
Ta av foliet och pensla med olja och baka av i 10 minuter. Ta ut tortillan när den börjar bli brun på kanterna.
Tortillatårtan:
4-6 portioner:
4 st lchf tortillas
2 st kycklingfiléer
1 st gul lök
1/2 stor purjolök
100 g färska champinjoner
1,5 msk jalapeños, hackade (uteslut om du har känsliga barn, servera dem till maten i så fall)
1/2 burk Thick’n Chunky Salsa
100 gram philadelphiaost eller annan färskost
20 st svarta kärnfria kalamata oliver
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär kycklingfiléerna i små tärningar, tärna löken, strimla purjolök och skiva champinjonerna. Stek kycklingen i smör. Tillsätt lök och champinjoner och låt fräsa. Blanda ner jalapeños, salsa och philadelphiaost. Smaka av med lite salt & peppar.
Lägg tortillabröden med fyllning emellan (som en tårta) på en plåt med bakplåtspapper. Täck även det översta lagret med fyllning. Garnera med oliver och strö osten över. Gratinera ca 15 min i ugnen tills tårtan blivit genomvarm och osten fått fin färg.
Servera med en god blandad sallad!
Tortillatårtan ska vi nog testa i helgen och jag ska också testa baka frallor. Blev ju väldigt mycket kycklingrätter men det blev så när jag blandade 2 veckors matsedel. Hoppas det inte gör något och datorn är sååååå kass så hoppas ni har överseende för detta inlägg. Vi äter alltså efter lchf ifall ni undrar och ifall ni testar så hoppas jag att ni gillar något.


IMG_3907

4-6 bullar
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver (en del tycker det blir besk smak med för mycket bakpulver)
1 tsk salt
2 ägg
2 dl rysk yoghurt eller creme fraiche eller liknande
3 msk vatten eller mjölk
3 msk smält smör eller kokosfett
svarta vallmofrön + uppvispat ägg

Vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner yoghurt och det smälta fettet.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Låt allt stå och svälla i minst 5 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och rulla försiktigt till bullar med blöta händer, lägg på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar